"Harpely, Standvej 18, anno 1958. Bemærk bevoksningens størrelse! Der var mere udsyn i Klitborg dengang! Det er min farmor, Bodil Riegels, og min tante, Charlotte Riegels Hjort, som står foran huset."
Harpely på Strandvej 18, Klitborg
Fakta:
- 1925 Huset bygges af Overlæge Krarup, Nykøbing Psykiatriske Hospital
- 1954 Overlæge Krarups plejesøn sælger huset fuldt møbleret til Godsejer Hans Vilhelm Riegels.
- 1993 H V Riegels’ børn arver huset fra deres mor Bodil Riegels. I dag ejes huset af Birgitte Riegels Doucet og Niels Riegels.
Niels Riegels’ erindringer om sommer i Klitborg siden 1930’erne:
Familien Riegels lejede første gang sommerhus i Klitborg i 1936. De lejede Klitborgvej 34 – en af de Nielsenske huse. Når familien skulle på sommerophold fra gik turen fra Herlufmagle med stuepige og barnefrøken og en gevaldig oppakning. I nogle af de følgende somre var familien i et sommerhus nærmere Rørvig Kirke. Under krigen ferierede familien forskellige steder på Sydsjælland da transporten til Rørvig blev for besværlig.
Efter krigen lejede familien Gryden 1 i nogle år. Enkelte år lejede familien et sommerhus i første række ved Skærbygård. Og af og til også Strandvej 18. Familien Riegels og enkefru Krarup blev gode venner og var ofte på ture rundt i området i slutningen af 1940’erne og begyndelsen af 1950’erne.
Når familien var her i somrene i 1950’erne var der 6 børn, forældrene og en barnefrøken. Huset blev derfor udvidet til sin nuværende størrelse i slutningen af 1950’erne.
Tilbage i slutningen af 1940’erne var der frit udsyn fra loggiaen på ”Harpely” og helt til Skærbygård. De som boede i Skærbygård området kiggede mod øst og så de Nielsenske huset, som lå i Gryden, Klitvej, Birkevej og Strandvej. De små sommerhuse lignede hytter og kaldtes ”Negerlandsbyen”.
Bevoksningen i hele Klitborg var lav og der var meget åbent landskab. I slutningen af 1950’erne voksede området mere til, muligvis samtidig med at Klitborgs eget vandværk blev taget ud af drift.
”Harpely” har i hvert fald siden 1940’erne været rødmalet med hvide vinduer og grønne rammer. Før H V Riegels købte huset hed huset ”Det lille Røde hus”. H V Riegels fandt på navnet ”Harpely” og det står hen i det uvisse, om det var fordi H V var i ly for harperne, eller harperne bare var i ly her. Harperne var H V’s kone Bodil og de 4 døtre.
Fra slutningen af 1970’erne boede Bodil Riegels i huset hver sommer. Hun elskede at være heroppe og nød udsigten, havluften og badeture, som i de senere år foregik med hjælp bl.a. fra opsynsmanden Kurt Kristiansen.
Harpelys historie indsendt af Johanne Riegels Østergaard